O altă tendință a creierului este aceea de a dori să se plaseze „în interiorul” unei opere de artă. Neuronii oglindă transformă imaginile văzute pe pânză în emoții reale. Așa apare cunoașterea întruchipată. Cu cât analizăm mai mult o operă de artă, cu atât creierul nostru se va adânci mai mult în ea. Apoi, va „traduce” mesajul imaginii în emoții și experiențe umane. De aceea, vizualizarea unui peisaj deșert ne poate face să simțim că soarele ne atinge pielea și chiar să ne simțim cald.
Întruchiparea cunoașterii
Într-o serie de experimente inovatoare de cartografiere a creierului, profesorul Semir Zeki, un neuroștiință la University College London, a examinat creierul unor voluntari care s-au uitat la 28 de imagini diferite, vezi – pagina de start.
A descoperit că aceeași parte a creierului care se activează atunci când te îndrăgostești de cineva este stimulată atunci când observi opere de artă grozave sau picturi deosebit de frumoase. Vizionarea operei de artă provoacă o eliberare bruscă a unei substanțe chimice de bine. Dopamina este eliberată în cortexul orbitofrontal al creierului, ceea ce ne face să simțim o plăcere intensă.
Se știe că dopamina și cortexul orbitofrontal sunt implicate în sentimentele de dorință și atașament, care declanșează senzații plăcute în creier. Acesta este un efect puternic asociat adesea cu dragostea romantică sau consumul de droguri recreaționale.
Crearea artei și impactul acesteia asupra creierului
Dacă simpla observare a artei declanșează aceste răspunsuri în creier, implicarea în procesul creativ merge mult mai departe. Crearea de artă, sub orice formă, revitalizează creierul într-un mod care îl diferențiază de simpla observație.
Cercetările au arătat că impactul artei asupra creierului nostru este legat de o creștere a conectivității funcționale a creierului, precum și de activarea îmbunătățită a cortexului vizual. Oamenii de știință compară crearea de artă cu exercitarea creierului. Ei chiar sugerează că, la fel cum exercițiile ajută corpul, crearea de artă poate ajuta la menținerea minții clare și clare pe măsură ce îmbătrânim.
- Impactul artei asupra creierului prin terapie prin artă și cursuri de pictură în grup
Atât terapia prin artă, cât și pictura de grup s-au impus ca o tendință în creștere. Cursurile de artă în grup la atelierele locale sau chiar la baruri vă permit să socializați cu prietenii în timp ce creați opere de artă frumoase. - Există chiar și cărți de colorat create special pentru adulți. Ele vă ajută să vă relaxați și să eliminați tensiunea după o zi stresantă.
- Arta folosită în terapie este, de asemenea, un instrument foarte eficient pentru proiecție. Dezvoltarea abilităților artistice îmbunătățește semnificativ atenția, starea de conștiință și îmbunătățește controlul emoțional, conștientizarea de sine și stima de sine.În plus, ajută la rezolvarea problemelor care ne-au afectat în trecut și se manifestă în prezent. Acest efect al artei asupra creierului nostru este folosit la persoanele care suferă de stres post-traumatic rezultat din conflicte de război, abuz sexual sau dezastre naturale.
Metoda s-a dovedit a fi eficientă și pentru persoanele care suferă de boli fizice precum cancerul, demența sau boala Alzheimer. De asemenea, este folosit în multe tulburări mentale, cum ar fi depresia și anxietatea. Cu toate acestea, reacția creierului la stimulii vizuali ai unei opere de artă este doar prima parte a unui proces în mai multe etape. Înțelegerea modului de a privi arta permite creierului tău să profite la maximum de experiență, menținându-l activ și implicat. Începerea propriului proces creativ este de obicei următorul pas.
Terapia prin artă, sau terapia prin artă, este, conform definiției Asociației Britanice a Terapeuților de Artă, o formă de psihoterapie. În mediul de susținere al relației terapeutice, pacientul creează imagini, forme și obiecte. În acest fel, își exprimă adevăratul sine și își poate înțelege mai bine problemele și, ca urmare, duce la schimbări pozitive care îi cresc calitatea vieții.
Terapia prin artă folosește diverse discipline artistice, cum ar fi pictura, sculptura, dansul, muzica și teatrul pentru a ajuta indivizii să se exprime și să-și exploreze sentimentele, gândurile și experiențele. În timpul sesiunilor de terapie prin artă, pacienții sunt încurajați să creeze artă fără presiunea perfecțiunii sau a judecății. Procesul creativ devine un instrument pentru explorarea conflictelor interne, descoperirea de noi perspective și dezvoltarea capacității de auto-exprimare.
Rezultatele meta-analizelor asupra terapiei prin artă
În această intrare, voi prezenta trei meta-analize interesante pe care le-am găsit în mai 2023 despre terapia prin artă și terapia prin artă bazată pe mindfulness și rezultatele utilizării lor. Iată un rezumat, iar mai jos este o extindere a datelor cercetării:
- Terapia prin artă arată un efect pozitiv asupra depresiei la pacienții cu cancer de sân (pe baza a 9 studii). Terapia prin artă bazată pe mindfulness (MBAT) a arătat beneficii în ameliorarea simptomelor, de exemplu, anxietatea, depresia, oboseala (14 studii)
- AT (terapia prin artă) poate fi considerată o intervenție eficientă în reducerea simptomelor depresiei în rândul persoanelor în vârstă, iar art-terapeuții/psihoterapeuții pot folosi această metodă pentru a reduce simptomele depresiei în rândul persoanelor în vârstă (222 studii din baze de date și 199 dintr-o revizuire a literaturii de specialitate).